Voorkom ongelukken bij verminderde mobiliteit

14 februari 2024

Als de mobiliteit afneemt, is het tijd om maatregelen te treffen om ongelukken te voorkomen. In deze blog bespreken we een aantal tips om je huis veiliger te maken. Wellicht heb je al een aantal van onderstaande maatregelen getroffen, maar vast niet allemaal. Lees verder om ongelukken te voorkomen bij verminderende mobiliteit.

Tips om ongelukken te voorkomen bij verminderende mobiliteit

Het kan zijn dat je plotseling letsel hebt opgelopen en daardoor ineens niet meer mobiel bent. Het kan ook zijn dat je door ziekte of ouderdom geleidelijk steeds minder mobiliteit ervaart. Wat de reden ook is, er zullen een aantal aanpassingen gedaan moeten worden.

Zorg voor voldoende rustplekken in huis

Bij verminderende mobiliteit kunnen kleine afstanden steeds een grotere opgaven gaan worden. Daarom is het belangrijk om het jezelf gemakkelijk te maken en te zorgen voor voldoende rustplekken in huis. Begint het steeds zwaarder te worden om van de badkamer naar de woonkamer te lopen? Zorg dan dat je op de route een stoel klaar hebt staan.

Je wilt uiteraard nog altijd je taken zoveel mogelijk blijven uitvoeren. Maar haal je het niet meer om naar de container te lopen? Zorg dan dat je ook in je tuin een of meerdere rustplekken hebt. Zet comfortabele stoelen neer in elke ruimte van je huis en neem vooral de tijd.

Beperk de drempels met een drempelhulp

Een drempelhulp is een gemakkelijke aanpassing, wat ongelukken aanzienlijk kan verminderen. Natuurlijk zijn drempelhulpen ontzettend belangrijk voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Maar ook als je wel nog kunt lopen, zal een drempelhulp voorkomen dat je over een drempel struikelt. Is je mobiliteit aan het verminderen? Dan is het slim om voor een drempelhulp te kijken.  

Soorten drempelhulpen:

  • Mobiele drempelhulp
    Deze zijn gemakkelijk mee te nemen, ideaal tijdens vervoer
  • Aluminium drempelhulp
    Deze zijn licht in gewicht en stevig
  • Rubberen drempelhulp
    Deze zijn antislip
verminderende mobiliteit drempelhulp

Zorg dat er geen donkere ruimtes zijn als je mobiliteit verminderd

Als je slechter ter been bent, slechter ziet of iets dergelijks. Is het laatste wat je wilt dat je iets over een obstakel struikelt vanwege de donkere ruimte. Zorg daarom dat je overal voldoende verlichting hebt en vergeet het nachtlampje niet! Zorg voor lampjes op strategische plekken waar je wel eens moeite kunt hebben of extra gevaar is, zoals bij de trap en donkere hoekjes. Op deze manier minimaliseer je het risico op struikelen of vallen.

Hoe ver is het toilet van de slaapkamer bij verminderende mobiliteit?

In de nacht uit bed moeten om te plassen is altijd lastig. Maar als het toilet helemaal aan de andere kant van het huis is, kan dit een bijna onmogelijke opgave worden. Het duurt immers steeds langer voor je het toilet bereikt hebt. Daarom kan het verstandig zijn om te kijken welke oplossingen zorghulpmiddeleninfo.nl kan bieden. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals een toiletstoel, of bedpan.

Met proactieve maatregelen zoals drempelhulpen, comfortabele stoelen en verbeterde verlichting kunnen we de veiligheid vergroten en ongelukken voorkomen. Aanpassingen aan de leefomgeving zijn essentieel en zorghulpmiddeleninfo.nl biedt waardevolle informatie en oplossingen. Door het huis aan te passen aan veranderende behoeften, kunnen mensen met verminderde mobiliteit comfortabel en veilig genieten van hun eigen thuis.

Meer nieuws