Wat is de breedte van een rolstoel?

29 maart 2022

De breedte van een rolstoel is variabel. Rolstoelen zijn tegenwoordig namelijk beschikbaar in verschillende soorten ontwerpen en maten. Het is dan ook van belang om stil te staan naar een passende breedte voor uw situatie. Hoe breed een rolstoel is en alle andere belangrijke afmetingen bespreken we hier.

De breedte van een rolstoel

Over het algemeen is het uitgangspunt dat een reguliere rolstoel een zitbreedte heeft van 55 centimeter. Een reguliere rolstoel heeft een hoogte van maximaal 85 centimeter en gemiddeld genomen een diepte van 1 meter. Echter verschillen deze benoemde afmetingen per situatie.

De breedte van een XS-kinderrolstoel

Rolstoelen die een zitvlak hebben kleiner dan 43 centimeter, worden XS- of kinderrolstoelen genoemd.

De breedte van XL-rolstoelen

Vervolgens zijn er ook rolstoelen die een zitvlak hebben dat groter is dan 46 centimeter. Deze worden ook wel XL-, XXL- of HD-rolstoelen genoemd.

De breedte van standaardrolstoelen

Tussen de benoemde twee uiteinden bevinden zich de standaardrolstoelen. Dit type rolstoel heeft een afmeting van het zitvlak tussen de 43 en 46 centimeter.

Het opmeten van het zitvlak is heel eenvoudig. Neem plaats op een vlakke ondergrond en meet de afstand van uw zitvlak. Tel daar vervolgens zo’n 3 centimeter bij op en u heeft de ideale rolstoelmaat gevonden. Om de breedte van de rolstoel zelf te bepalen, moet u 20 centimeter bij het zitgedeelte optellen. De breedte van een rolstoel met een zitvlak van 45 centimeter zou dus uitkomen op 65 centimeter.

Als u eenmaal op de hoogte bent van uw rolstoel-afmetingen, kunt u uw huis of werkplek meer toegankelijk maken. Doorgaans voorziet een rubberen oprijhelling met handvat van de meeste voordelen. Het is namelijk gemakkelijk te verplaatsen en heeft een anti-slip functie. Bovendien heeft zo'n oprijhelling de laadcapaciteit van 7,5 ton, ideaal dus voor elke breedte!

Rubberen oprijhelling met antislip en handvat

€ 46.95

Een handige drempelhulp van rubber materiaal. Voorzien van een handvat voor eenvoudig gebruik in mobiele toepassingen. Met een laadcapaciteit van 7,5 ton.

Bekijk op bol.com
Eigenschappen
 • Breedte in mm: 100
 • Diepte in mm: 490
 • Hoogte in mm: 320
 • Gewicht: 10.15 kg
 • Ingebouwd handvat
Pluspunten
 • Hoge draagcapaciteit van 7.5 ton
 • Praktisch handvat
 • Zorgt voor een soepele overgang
 • Geschikt voor buiten
 • Antislip oppervlak
Minpunten
 • De sterke geur van het rubber

De andere afmetingen van een rolstoel

Naast de breedte heeft een rolstoel natuurlijk ook een hoogte en een lengte. Net als voor de breedte geldt dat deze afmetingen van de rolstoel variabel zijn. Voor de hoogte en de lengte gelden geen standaardafmetingen zoals bij de breedte van een rolstoel. De afmetingen van de hoogte en lengte zijn namelijk afhankelijk van het type rolstoel. Wel kun je rekening houden met gemiddelde afmetingen. Een normale rolstoel heeft een gemiddelde breedte van 55 centimeter is, lengte van 100 centimeter en hoogte van 85 centimeter. Deze afmetingen kunnen sterk afwijken, afhankelijk van het type rolstoel.

Waarom zijn er verschillende afmetingen van rolstoelen?

Zoals u hierboven al hebt gelezen, hebben rolstoelen verschillende afmetingen. Uit veiligheidsoverwegingen en comfortoverwegingen worden rolstoelen namelijk in allerlei vormen en maten gemaakt. Bij iedere persoon hoort een andere maat rolstoel. Een te brede rolstoel veroorzaakt namelijk onbalans en een te smalle rolstoel is niet comfortabel. Er zijn ook speciale rolstoelen voor mensen die wat meer wegen. Dit type rolstoel is gemaakt van stevig materiaal en heeft een breder zitoppervlak. Ook zijn er rolstoelen die speciaal gericht zijn op een bepaald zorgtype en worden er heel veel rolstoelen op maat gemaakt voor de klant. De afmetingen van de rolstoelen worden bovendien aangepast op de manier van gebruik en vooraf gestelde eisen vanuit de zorgsector.

breedte rolstoel

Hoe breed moet een doorgang zijn voor een rolstoel?

Sinds 2017 zijn eigenaren van bedrijven en openbare gebouwen verplicht om rekening te houden met rolstoelgebruikers door hindernissen in de gebouwen te elimineren of door alternatieve routes aan te bieden. Eigenaren van bedrijven dienen rekening te houden met het volgende:

 • Er moet zorg besteed worden aan rolstoelgebruikers om hen veilig en gemakkelijk door bedrijven en openbare gebouwen te kunnen laten bewegen. Uiteraard moet de rolstoelgebruiker hier zelf rekening mee houden bij de koop of huur van een woning.
 • De minimale doorgang voor een rolstoelgebruiker moet 90 centimeter zijn. Het is echter aan te raden om te kiezen voor een doorgang met een breedte van minstens 120 centimeter. Deze extra ruimte zorgt voor meer comfort en geeft passanten de mogelijkheid om langs te lopen. Dit maakt het ook wat gemakkelijker voor de begeleider van de persoon in de rolstoel.
 • De keuze voor een bredere doorgang zorgt er bovendien voor dat een rolstoelgebruiker voldoende ruimte heeft om bochten te maken. Dit wordt nog wel eens vergeten wanneer men vasthoudt aan de minimale breedte van een rolstoeldoorgang.

Wat houdt rolstoeltoegankelijkheid in?

Rolstoeltoegankelijkheid is van toepassing op gebouwen die zo ontworpen zijn dat mensen in een rolstoel zonder problemen door het gebouw kunnen rijden. Zo’n gebouw heeft dus ook rolstoeldoorgangen. De breedte van een rolstoeldoorgang is minimaal 120 centimeter. Eventuele obstakels zoals drempels, dorpels en/of trappen zijn weggewerkt of er worden alternatieve routes aangeboden. De overheid heeft via de Wmo en een speciale subsidie voor organisaties geld beschikbaar gesteld om huizen en gebouwen rolstoeltoegankelijk te maken. Vaak kan dit worden gedaan door middel van een traplift of een drempelhulp. Dankzij deze aanpassingen kunnen mensen in een rolstoel of met een scootmobiel onderdeel blijven van de samenleving.

Meer nieuws