Rolstoeltoegankelijkheid houdt in dat gebouwen en plekken worden afgestemd op rolstoelgebruikers. Een voorbeeld hiervan is het verwijderen van een dorpel om ervoor te zorgen dat iemand met een rolstoel of rollator de ruimte probleemloos binnen kan komen. Als een ruimte of gebouw niet rolstoeltoegankelijk wordt gemaakt, dan kan een rolstoelgebruiker de ruimte mogelijk niet zelf betreden. Deze persoon moet in dat geval dus geholpen worden. In sommige gevallen zorgt een trap of een ander obstakel ervoor dat een rolstoelgebruiker zelfs met de hulp van anderen het gebouw of de ruimte niet kan betreden. Dit zorgt uiteraard voor grote problemen voor de rolstoelgebruiker. Gebouwen die de rolstoeltoegankelijkheid op orde hebben, kunnen we rolstoelvriendelijk noemen.
Om rolstoelgebruikers tegemoet te komen, is er in 2017 een wet aangenomen die het verplicht om bedrijven en openbare gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen. Met deze nieuwe wet heeft het parlement geprobeerd om toegankelijkheid tot gebouwen te verbeteren voor mensen met een beperking als rolstoelgebruik. Tot op de dag van vandaag blijkt helaas dat veel bedrijven niet op de hoogte zijn van deze wetgeving met betrekking tot rolstoeltoegankelijkheid. Door als bedrijf in te zetten op rolstoeltoegankelijkheid, kunnen er tot wel 25% meer klanten of sollicitanten uw bedrijf bereiken. Er zijn dus niet alleen maatschappelijke voordelen, maar ook voordelen voor het bedrijf zelf verbonden aan het rolstoeltoegankelijk maken van een gebouw.
Vanuit de nieuwe wet zijn een aantal eisen gesteld waaraan een gebouw of plek moet voldoen om rolstoeltoegankelijk te zijn.
Als bedrijf kun je mogelijk vanuit de overheid een subsidie ontvangen voor verbetering van rolstoeltoegankelijkheid. Voorbeelden die kunnen worden bekostigd met zo’n subsidie zijn bouwkundige aanpassingen en het creëren van permanente rolstoeloplossingen. Een belangrijke eis die is verbonden aan de subsidie is dat de rolstoeloplossing of de aanpassing minimaal 10 jaar beschikbaar moet blijven voor rolstoelgebruikers. De totale subsidie kan oplopen tot 25.000 euro per boekjaar en dekt 100% van de kosten. Voor meer informatie over de eisen en voorwaarden met betrekking tot de rolstoeltoegankelijkheidssubsidie kunt u terecht op de website van de gemeente Amsterdam.