4 handige tips om je huis rolstoelvriendelijk te maken

2 mei 2023

Zit je in een rolstoel? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis volledig rolstoelvriendelijk is. Of het nu gaat om het verbeteren van de toegang tot je voordeur of het aanpassen van de badkamer, er zijn veel dingen die je kunt doen om je huis rolstoelvriendelijk te maken. In dit artikel geven we je vier handige tips om je op weg te helpen.

Maak de ingang toegankelijk

Het eerste wat je moet doen als je je huis rolstoelvriendelijk wilt maken, is zorgen voor een toegankelijke ingang. Dit betekent dat je drempels moet verwijderen of verlagen en dat je een hellende oprit moet aanleggen als je huis via een trap bereikbaar is. Aangezien het vaak lastig is om deze veranderingen zelf aan te brengen, kun je overwegen een lokaal bouwbedrijf, zoals een bouwbedrijf in Rotterdam, in te huren om je te helpen.

Zorg voor brede doorgangen

Een ander belangrijk aspect van een rolstoelvriendelijk huis is het hebben van brede doorgangen. Zorg ervoor dat de deuren breed genoeg zijn zodat jij er met je rolstoel doorheen kunt en dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren. Dit betekent ook dat je ervoor moet zorgen dat er geen obstakels in de weg staan, zoals meubels of decoratie.

Maak de badkamer toegankelijk

Een plek in huis waar je zeker rekening mee moet houden bij het maken van aanpassingen is de badkamer. Maak de badkamer toegankelijk door bijvoorbeeld een inloopdouche te installeren en handgrepen en beugels te plaatsen om het gemakkelijker te maken om in en uit het bad of de douche te stappen. Zorg er ook voor dat de wastafel op rolstoelhoogte is geplaatst.

Creëer voldoende ruimte in de keuken

Tot slot is het belangrijk om voldoende ruimte te creëren in de keuken. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat er voldoende bewegingsruimte is en dat de hoogte van de werkbladen en kasten geschikt is voor een rolstoelgebruiker. Het kan ook nuttig zijn om speciale apparaten te gebruiken, zoals een in hoogte verstelbare spoelbak.

Wanneer je in een rolstoel zit of belandt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis rolstoelvriendelijk is. Door enkele eenvoudige aanpassingen te doen, zoals het verwijderen van drempels en het verbreden van deuropeningen, verhoog je het wooncomfort als rolstoelgebruiker.

Meer nieuws