Kleine hoogteverschillen zijn vaak nog te overbruggen, dit kan bijvoorbeeld met een drempelhulp of oprijplaat van kunststof of rubber. Deze zorgen ervoor dat je je met de rolstoel of scootmobiel vloeiend over een drempel kun bewegen. Wanneer het hoogteverschil groter wordt, dan zal er een hellingbaan moeten worden aangebracht. Belangrijk is natuurlijk dat deze niet te stijl is. De hellingbaan moet rolstoelvriendelijk te gebruiken zijn. Zo blijft het gebouw voor iedereen toegankelijk.
De hellingbaan moet dus onder andere makkelijk begaanbaar
zijn met een rolstoel. Wanneer de hellingbaan te steil is, dan kunnen mensen in een rolstoel onmogelijk naar boven gaan. Daarom worden er een aantal eisen aan de hellingbaan gesteld.
Wanneer er rekening gehouden wordt met deze eisen, is deze hellingbaan toegankelijk met de rolstoel. Voor mensen met een scootmobiel of rollator is het gebruiken van de trap ook geen optie. Daarom is een hellingbaan ook handig voor deze personen.
Zoals eerder gezegd mag de hellingbaan geen hoogte hebben die groter is dan 1 meter. Wanneer het hoogteverschil meer is dan 1 meter, dan is deze hellingbaan moeilijk begaanbaar voor mensen in een rolstoel. Om te voorkomen dat een grotere hoogte te steil wordt, is er een grotere lengte van de hellingbaan nodig. Zo voorkom je dat de helling te steil wordt.
De lengte van de hellingbaan berekenen kan als volgt:
Bij een hoogteverschil van 1 meter dient de helling 1:20 te zijn. Dit betekent dat de helling bij een hoogteverschil van 1 meter, een lengte moet hebben van 20 meter. Deze verhouding zou net geschikt zijn voor zelfstandige rolstoelgebruikers. Echter zal dit hoogteverschil niet zo snel voorkomen, vooral bij woningen. Als het hoogteverschil tussen de 25 en de 50 centimeter ligt, dan dient de helling 1:16 te zijn. Wanneer het hoogteverschil kleiner is dan 25 centimeter, dan dient de hellingbaan 1:12 te zijn.
Bij een seniorenflat is eigenlijk altijd een hellingbaan te vinden. Wanneer u nog zelfstandig woont, dan kunt u zelf een hellingbaan of oprijplaat aanbrengen. Deze hellingbanen zijn makkelijk te plaatsen, bijvoorbeeld bij de voordeur. Zo kunt u voortaan gemakkelijk met de rolstoel, rollator of de scootmobiel naar binnen.
Zoals eerder vermeld, dient de hellingbaan een stuk langer te zijn bij een groter hoogteverschil. Bij een hoogte van 1 meter, dient de hellingbaan 20 meter lang te zijn. Hierbij hoort een verhouding van 1:20, dit wil zeggen dat de hellingbaan met 5% toeneemt.
Andere niveauverschillen zijn: