Autorijden terwijl je minder goed ter been bent? Denk aan deze dingen

18 september 2023

Bepaal of je rijgeschikt bent


Veel mensen vinden het lastig om te bepalen wanneer zij rijgeschikt zijn. Vandaar dat iemand met een gebroken arm of gebroken been niet snel zelf achter het stuur kruipt. Ben je slecht ter been door een blijvende aandoening? Dan denk je misschien dat autorijden er voor jou niet meer in zit. Ga hier niet klakkeloos vanuit, want er zijn genoeg mensen die nog ‘gewoon’ in een auto mogen rijden als ze slecht ter been zijn.

Als je er zeker van wilt zijn of je nog rijgeschikt bent, maak je een afspraak bij een arts. Zo’n iemand kan beoordelen in hoeverre een aandoening invloed heeft autorijden. Op basis van dit onderzoek doen zij jou een aanbeveling. Vraag altijd om een bewijs hiervan, zodat je aan kunt tonen dat je een auto mag besturen. Laat je regelmatig opnieuw controleren, zodat je met een veilig gevoel achter het stuur kruipt.


Kies voor een automaat of laat je auto aanpassen


Om een auto te besturen heb je handen en voeten nodig. Je gebruikt je handen onder meer om te sturen, terwijl je je voeten gebruikt voor het gaspedaal, de rem en de koppeling. Heb je problemen met je linkerbeen en rijd je nu nog in een handgeschakelde auto? Ruil deze dan in voor een automaat. Zo’n auto heeft namelijk geen koppeling meer, waardoor je alleen je rechtervoet hoeft te gebruiken. Hierdoor wordt makkelijker om een auto te besturen als je slecht ter been bent.

Zijn beide benen minder goed? Dan kan en mag je misschien ook niet meer in een automaat rijden. In dat geval kun je je auto aan laten passen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het gaspedaal en de rem met je handen te bedienen, waardoor je je voeten helemaal niet meer nodig hebt bij het autorijden. Daarnaast kun je aanpassingen aan de stoelen en het stuur laten doen. Als je overweegt je auto aan te passen, kun je het beste op zoek gaan naar een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen je vertellen wat de mogelijkheden zijn en adviseren wat in jouw situatie de beste aanpassingen zijn.Zorg dat je goed verzekerd bent


We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat het verzekeren van je auto verplicht is. Als je zelf een auto op naam hebt staan, heb je een autoverzekering afgesloten. Ben je slecht ter been? Dan wil je misschien weten of je verzekering geld uitkeert als je schade rijdt. Omdat dit per situatie en per verzekeraar kan verschillen, kun je het beste contact met je verzekeraar opnemen. Adviseren zij jou om niet meer te gaan rijden? Sla dit advies dan niet in de wind. Gelukkig kun je soms ook een andere autoverzekering afsluiten, waardoor schade ook gedekt wordt als je slecht ter been bent.

Meer nieuws