Drempelhulp voor een rolstoelbus

27 juni 2022

Het is erg lastig om een goede rolstoelbus te vinden als particulier. Zeker als je zelf niet meer zoveel kracht hebt als vroeger en je partner in de rolstoel zit. Heb jij een partner in een rolstoel en overweeg je een rolstoelbus te kopen? Dan kun je op verschillende zaken letten bij de aankoop van de bus. Dit is wel slim om te doen, want een rolstoelbus kan je zo zo'n slordige 25.000 euro kosten. Daar kun je dus beter even goed de tijd voor nemen.

Rolstoelbus kant en klaar of niet?

Er zijn kant en klare rolstoelbussen, maar je kunt ook een bus laten ombouwen tot een rolstoelbus. In dat laatste geval is het belangrijk dat je de garantie krijgt van de dealer van de bus, dat er met gemak goed een rolstoel in kan. Je kan contractueel laten vastleggen dat dit een voorwaarde is. Doe je dit niet? Dan heb je kans dat blijkt dat de bus toch niet zo goed geschikt is voor een rolstoel en dan zit je met een bus waar je niks meer aan hebt.

Testen

Het beste kun je met een kant en klaren rolstoelbus gaan testen of je de rolstoel waar je partner in zit, in de bus krijgt. Zonder dat het voor jou gevaarlijk wordt of dat het te zwaar wordt. Daarna moet er getest worden of je partner voldoende beenruimte heeft en ook zijn hoofd niet stoot aan het dak van de rolstoelbus. Vervolgens moet je kijken hoe het gaat met het weer uit de bus komen. Krijg je alleen jouw partner uit de rolstoelbus op een verantwoorde veilige manier?

driving school maastricht

Opties

Er zijn verschillende rolstoelbussen. Zo zijn er rolstoelbussen waarin iemand wordt gezet naast de bestuurderskant maar er zijn ook rolstoelbussen waar de rolstoel van achteren wordt ingereden. Daarbij zijn er ook nog eens rolstoelbussen waarbij dan gebruik gemaakt wordt van een oprijplaat, door sommigen ook wel eens een drempelhulp genoemd. Die naam is eigenlijk bedoelt voor de drempels, voor bijvoorbeeld in huis. Natuurlijk zijn die ook handig als je ineens een partner ineens van een rolstoel afhankelijk is.

Is het te zwaar of te gevaarlijk, omdat je zelf bijna valt, om de rolstoel in de rolstoelbus te rijden? Dan kan het handig zijn om een rolstoel te kopen met een zogenaamde duwondersteuning. Op deze manier krijg je als partner die de rolstoel duwt, wat extra ondersteuning voor het duwen.

Wie mag rijden in een rolstoelbus

Als de bus niet te groot is kun je normaalgesproken gewoon met een normaal autorijbewijs in een rolstoelbus rijden, aldus driving school Maastricht. Twijfel je of dit geldt voor de rolstoelbus die jij wil kopen? Vraag het dan aan de dealer.

Meer nieuws