Mensen in een rolstoel vervoeren

28 november 2022

We kennen allemaal wel iemand die tijdelijk of permanent afhankelijk is van een rolstoel. Een rolstoel brengt, naast dat je gelimiteerd wordt in je bewegen, nog veel meer complicaties met zich mee. In deze blog lees je alles over het vervoeren van mensen in een rolstoel en hoe je de graad van deze dagelijkse problemen kan verminderen of zelfs kan oplossen.

Meest voorkomende problemen en oplossingen

Zoals de inleiding al luidde zijn er, naast het probleem dat je niet meer zo mobiel bent, een heleboel andere problemen die komen kijken bij rolstoelgebruik. Zo heb je bij rolstoelgebruik onder andere last van:

  • Facilitaire rolstoelproblemen: veel mensen vervaren problemen met betrekking tot toegankelijkheid en veiligheid. Zo schijnt een groot deel van rolstoelgebruikers zich onveilig te voelen in gebouwen door bijvoorbeeld zware deuren, liften en drempels. Ook is toiletgebruik vaak een probleem. Er is nog lang niet in elk gebouw een toilet beschikbaar is die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Voor facilitaire rolstoelproblemen is er maar een oplossing: de wet- en regelgeving met betrekking tot de algemene norm toegankelijkheid. Hierin staat de alle gebouwen verplicht toegankelijk moeten zijn voor mensen met beperking of handicap. Zo stelt deze wet dat gebouwbeheerders, naar behoefte van mensen, benodigde en doeltreffende aanpassingen moeten verrichten. Dit kan doormiddel van bijvoorbeeld drempelhulpen, automatische deuren en aangapaste toiletten. Even aankaarten dus.  
  • Parkeerproblemen: veel parkeerplaatsen in Nederland zijn weliswaar gemarkeerd maar nog lang niet praktisch genoeg. Er bevinden zich vaak obstakels in de buurt van parkeerplekken die rolstoelgebruikers deels of volledig belemmeren. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal die direct langs of achter een parkeerplek staat waardoor in- en uitgang voor rolstoelgebruikers onmogelijk wordt. Of wat dacht je van opritten die te smal zijn of opritten die zich aan de verkeerde kant van de parkeerplek bevinden. Op andere plekken in Europa zoals Kroatië, Duitsland en Italië is hier al een oplossing voor gevonden namelijk: parkeerplaatsen met een extra markering van 1,5 meter direct langs het parkeervak waarbij en ook rekening wordt gehouden met extra ruimte achter de parkeerplekken. Nederland ziet steeds meer van dit soort aangapaste parkeerplekken. Vaak kan er met de gemeente een oplossing worden gevonden om de situatie zo veilig mogelijk te maken.
  • Transportproblemen: de meeste rolstoelgebruikers zijn bij transport afhankelijk van kennissen of familie. Ook hier is gelukkig een oplossing voor namelijk: taxibedrijven die zich specialiseren in het vervoeren van rolstoelgebruikers en andere invaliden. Wanneer je in een rolstoel zit heb je vaak niet de mogelijk om zelf de auto te pakken. Dit kan komen door je handicap óf doordat je nog geen rijbewijs hebt. Wellicht zit je zelf tijdelijk in een rolstoel en wil je toch je rijbewijs halen. Gelukkig kun je bij veel rijscholen zoals rijschool Leiden hier een oplossing voor vinden. Rijschool Leiden biedt namelijk online oefenprogramma’s aan voor je theorie-examen met officiële vragen die afkomstig zijn van voormalige CBR examens. Zo kun je vanuit het comfort van je eigen huis alvast leren voor je theorie-examen. Zélfs wanner je even mindervalide bent.

Meer nieuws