Zoveel mogelijk zelfstandig zijn met je rolstoel: hoe doe je dat?

1 juni 2023

Leven met een rolstoel is niet altijd even leuk. Je kan het gevoel hebben dat je rolstoel je vrijheid wegneemt en dat je dus niet meer zelfstandig weg kunt. Toch is het niet onmogelijk om wel zoveel mogelijk zelfstandig te blijven. Je zult hier even mee moeten leren omgaan, maar als je dat eenmaal kan dat ervaar je zelf dat je best wel veel zelfstandigheid hebt. Wat heb je dan nodig? De juiste mindset, de juiste hulpmiddelen en een beetje ondersteuning. Hoe kun je dan zo zelfstandig mogelijk zijn met een rolstoel? In dit blog een aantal tips daarvoor.

Acceptatie

De eerste stap is het accepteren van je rolstoel. Door letselschade of een andere reden ben je in een rolstoel terecht gekomen. Is letselschade het geval? Een letselschade advocaat in Apeldoorn of ergens anders in het land helpt je dan met je geld claimen, zodat je een deel van je rolstoel of misschien wel alles betaald krijgt. Nu is het nog een kwestie van het accepteren van je rolstoel. Zie het als een hulpmiddel in je dagelijks leven en niet als een belemmering. Door dit hulpmiddel word je weer mobiel, wat als het goed is positief is. Probeer te kijken naar deze positieve kant en ben blij dat je weer wat mobiliteit hebt.

Goede rolstoel

Daarnaast is het zaak om naar een goede rolstoel te zoeken, eentje die helemaal bij jou past. Waarom? Dit is essentieel voor zelfstandigheid. Ga naar een professional en laat je adviseren om de beste rolstoel voor jou te vinden. De rolstoel wordt door deze professional helemaal afgestemd op je specifieke behoeften. Zo kan er bijvoorbeeld elektrische bediening worden toegevoegd, een speciaal soort zitkussen of een ander accessoire waar je baat bij hebt. Zorg dat je ook echt comfortabel bent bij het uitzoeken van je rolstoel, want je gaat immers altijd in deze stoel zitten.

Netwerk

Je wil zelfstandig zijn, maar dat wil niet zeggen dat je alleen bent. Bouw een netwerk op van mensen die je willen helpen. Denk aan je familie en je vrienden, maar ook aan medische professionals en misschien zelfs wel andere rolstoelgebruikers. Ze kunnen je op allerlei aspecten in je leven helpen. Denk aan de juiste medische zorg, het regelen van vervoer of gewoon op gebied van emotionele steun.

Omgeving

Een andere tip is je omgeving leren kennen. Kijk naar routes die handig zijn, let hierbij op rolstoelvriendelijkheid. Kijk ook meteen hoe je obstakels kunt omzeilen of hoe je deze zo makkelijk mogelijk maakt.

Meer nieuws