Een toegankelijke werkplek

31 maart 2022

 

Een werkplek moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dit betekent dat alle werknemers, partners maar ook bezoekers en sollicitanten het gebouw makkelijk moeten kunnen betreden en zich goed moeten kunnen verplaatsen. Een voorbeeld daarvan is natuurlijk een drempelhulp. Op deze manier kunnen mensen in bijvoorbeeld een rolstoel of met een rollator makkelijk over een drempel heen. Maar er zijn nog een aantal andere manieren om een werkplek toegankelijker te maken. Deze gaan we in deze blog met u bespreken.

De toegankelijkheid van het gebouw

Naast een drempelhulp zijn er nog andere manieren om een gebouw voor iedereen toegankelijk te maken. Zo kunt u kijken naar de bereikbaarheid van de locatie. Is het makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer? Zijn er speciale parkeerplaatsen voor mensen met een handicap, rolstoel of die slecht ter been zijn? Ook moet de ingang natuurlijk zodanig gemaakt zijn dat er iemand met een rolstoel, rollator of scootmobiel doorheen past. Daarnaast moeten de verschillende openbare ruimtes toegankelijk worden gemaakt. Kan iedereen die dat zou willen van de toilet, koffiecorner, het restaurant of de vergaderruimtes gebruik maken? Dit geldt natuurlijk net zo voor de bureautafels, stoelen of gebruiksvoorwerpen van klein tot groot en alles daartussenin.

Wilt u  meer weten hoe u een gebouw rolstoelvriendelijk maakt? Wij vertellen er meer over in een blog over wat rolstoeltoegankelijkheid is.

Bedrijfsuitjes met het team

Bij een toegankelijke werkplek hoort natuurlijk ook een toegankelijke werksfeer. De werksfeer kan bijvoorbeeld worden verbeterd door leuke activiteiten op het werk of jaarlijkse bedrijfsuitjes. Om voor iedereen een toegankelijke werkplek te creëren moeten die bedrijfsuitjes ook voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Zorg er dan ook altijd voor bij het organiseren van een bedrijfsuitje dat u rekening houd met iedereen die meegaat, dat iedereen mee kan doen aan de activiteiten en dat het voor iedereen makkelijk te bereiken is.

De manier van informatievoorziening

Een laatste factor dat bijdraagt aan een toegankelijkheid werkplek is de juiste informatievoorziening. Een voorbeeld daarvan is total productive maintenance. Dit is een methode of wel werkwijze waarbij alle betrokkene worden opgeleid zodat er een écht begrip van bijvoorbeeld de technologie. Hier speelt natuurlijk een goede vorm van management een grote rol bij. Een grote betrokkenheid en een goede manier van informatievoorziening kan ervoor zorgen dat er een fijnere, gemoedelijkere en toegankelijke werkplek wordt gecreëerd.

Zoals we hier proberen te beschrijven is een toegankelijke werkplek niet afhankelijk van één ding. Een werkplek die door iedereen kan worden gebruikt en waar iedereen het fijn vindt om gebruik van te maken is enorm persoonlijk en van een aantal dingen afhankelijk. Het is dan ook een vorm van maatwerk dat in elke situatie kan en moet worden aangepakt.

Meer nieuws