Slecht ter bene mensen vervoeren

19 september 2022

Als u slecht ter been bent kan het moeilijk zijn om met het standaard vervoer te reizen. Dit soort vervoer is namelijk niet gemaakt voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Meestal ontbreken er extra veiligheidsmaatregelen als stangen om zich aan vast te houden en extra ruime stoelen. In veel gevallen is het echter wel belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van deze extra veiligheidsmaatregelen, omdat hiermee deze mensen zich veiliger voelen en er minder kans is op een ongeluk. Naast bepaalde veiligheidsmaatregelen, is er nog meer benodigd om mensen die slecht ter been zijn te vervoeren. In deze blog leggen we je dat verder uit!

Eerste vereiste: een taxirijbewijs

Het taxi rijbewijs is het eerste vereiste. Hoewel een personenauto rijbewijs misschien voldoende lijkt, is dit in de praktijk zeker niet aan de orde. Bij het besturen van een rolstoelbus of taxibus, heb je namelijk een aantal extra verkeersregels waar je je aan moet houden. Deze regels spelen geen of nauwelijks een rol bij een rijbewijs B. Ook hoe je met verschillende soorten klanten moet omgaan, wordt uitgebreid getest tijdens deze opleiding. Daarnaast zal je tijdens deze opleiding leren hoe je met de tijdsdruk als taxi chauffeur kan omgaan. Kortom, allerlei dingen waar je tijdens je rijbewijs B geen last van hebt gehad. Het taxi rijbewijs kun je in vrijwel elke stad behalen, dus ook in Maastricht kun je makkelijk een taxi-rijbewijs halen bij een rijschool in Maastricht.

Tweede vereiste: een aangepaste taxi bus

Mensen die slecht ter been, gehandicapt of chronisch ziek zijn hebben meer aandacht nodig tijdens het reizen. Hierbij moet er ook rekening gehouden worden met enkele aanpassingen , waardoor deze mensen comfortabel en veilig van hun reis kunnen genieten. Bij een rolstoel gebruiker is het bijvoorbeeld belangrijk dat er een drempelhulp is geïnstalleerd. Dit handige hulpmiddel zorgt er namelijk voor dat een rolstoel makkelijk in de bus kan worden ingeladen. Wanneer de rolstoel in de bus staat, is het belangrijk dat deze kan worden vast gezet. Dit kan met speciaal ontworpen bevestigingsmechanismes , die zorgen voor een zekere stevigheid tijdens de reis. Ook de zitplaatsen zijn bij deze soorten busjes groter of breder en vaker voorzien van extra beugels of handvaten waar men zich aan kan vasthouden. De aangepaste bussen worden via het WMO geregeld en ingericht.

Derde vereiste: Geduld en empathie

Geduld en empathie zorgt ervoor dat de mensen die met je meerijden zich op elk moment veilig en begrepen voelen. Dit is normaal al belangrijk, maar bij deze groep gevoeligere mensen is dit nog belangrijker. Als chauffeur zijnde dien je er dus rekening mee te houden dat het soms langer kan duren voordat een passagier in het voertuig zit. Ook kan het zijn dat een passagier hulp nodig heeft om in het voertuig te komen. Lang niet iedere Nederlander heeft hier het geduld voor en dus kan ook lang niet iedereen een chauffeur worden om slecht ter bene mensen te vervoeren. In veel gevallen wordt de voorkeur gegeven aan iemand die al ervaring heeft binnen de (gehandicapten)zorgsector. Maar het is zeker geen vereiste.

rolstoelbus voor mensen slecht ter been

Wat zijn de voordelen van slecht ter bene mensen vervoeren?

Net zoals alle banen in de zorg zijn deze banen vooral belangrijk voor je medemens. Je zorgt er namelijk voor dat iemand anders een betere kwaliteit van leven krijgt. Omdat deze banen grotendeels door de overheid worden gesubsidieerd, kan men al snel in aanmerking komen voor een extra subsidie. Zo kan iemand via het UWV het zogenaamde STAP Budget aanvragen, waarmee hij of zij 1000 euro van een extra opleiding of cursus krijgt vergoed. Dit STAP Budget kun je ook inzetten bij een rijschool in Maastricht of andere stad. Dit hoeft dus niet per se bij een onderwijsinstelling te zijn die grotendeels door de overheid wordt gesubsidieerd.

Je eigen huis open stellen voor slecht ter bene mensen

Naast het uitvoeren van een van deze maatschappelijke banen met veel impact, kunnen kleine aanpassingen aan je huis ook al impact hebben. Het aanleggen van een drempelhulp, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een rolstoel gebruiker makkelijker in je huis kan komen. Stangen of handvaten nabij de trappen of wc zullen er ook voor zorgen dat slecht ter bene mensen beter gebruik kunnen maken van je huis. Zo zie je maar dat een kleine moeite al veel kan betekenen voor een ander.

Meer nieuws